1995.07.19 BN De Stem: ‘Nu snel Saeftinghe-centrum’

Geschreven door RtC

Stichting Het Zeeuwse Landschap maakt haast met aanbesteding

HULST - De stichting Het Zeeuwse Landschap besteedt de bouw van het bezoekerscentrum Saeftinghe snel aan en wil binnen een paar maanden met de bouwwerkzaamheden beginnen. "Binnen nu en een half jaar moet het er kunnen staan."

Dat zegt Chiel Jacobusse van de stichting in reactie op het besluit van burgemeester en wethouders van Hulst de bezwaren van de bewoners van Emmadorp tegen het centrum aan de kant te schuiven. De tegenwerking door de bevolkingvan Emmadorp heeft volgens Jacobusse al vertraging genoeg opgeleverd. "Je had eigenlijk de poorten al open kunnen hebben,” verwijst hij naar het moment van de bekendmaking van de plannen in augustus van het vorig jaar. “Maar nu gaan we snel verder. De bestekken zijn al klaar en ook de tentoonstelling is tot in de details ontworpen."

Teleurgesteld

Het idee voor het bezoekerscentrum Saeftinghe dateert al van een aantal jaren geleden. Jaarlijks worden tijdens excursies meer dan 10.000 mensen rondgeleid door het natuurgebied. Maar dat is lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Ieder jaar moeten zo’n 20.000 mensen, die Saeftinghe willen bezoeken, teleurgesteld worden. Ten eerste omdat de opvangmogelijkheden beperkt zijn, maar ook omdat bij nog grotere bezoekersstromen de waarde van het gebied aangetast zou worden. Een bezoekerscentrum, in combinatie met de mogelijkheid een korte wandeling door het gebied te maken, kan daarom een goed alternatief zijn.

Exposities

Het informatiecentrum wordt gehuisvest in een gebouw van twintig bij twintig meter. In het centrum zullen in ieder geval zeventien permanente exposities worden ingericht over alle aspecten die met Saeftinghe te maken hebben. Veel informatie, die nu tijdens de urenlange trektochten door het gebied gegeven wordt, kan nu in het centrum worden gepresenteerd. Het voordeel daarvan is dat de gemiddelde excursieduur bekort kan worden. In het gebied kunnen dan veel meer bezoekers worden opgevangen zonder dat dit leidt tot extra belasting van het terrein. Het bezoekerscentrum wordt gebouwd langs de dijk achter het café in Emmadorp waar ook een ruim parkeerterrein komt. Met het project is een bedrag van ongeveer 1,4 miljoen gulden gemoeid. Het Zeeuwse Landschap laat zich niet afschrikken door de aankondiging van verdere juridische stappen van de Emmadorpers die tegen het centrum zijn. “Dan zien we dat wel weer. Het komt niet onverwacht. Want we weten dat er een paar aanjagers onder zitten die volledig gefocust zijn op het tegenhouden van het centrum. Het is bijzonder jammer om zo te moeten starten, “aldus Jacobusse van het Zeeuwse Landschap.

Van onze verslaggever