2013.11.04 BN De Stem Zeeuws-Vlaanderen: 'Schonere Schelde is een feit'

Geschreven door RtC

'Watermens' Richard Bleijenberg stoort zich aan anti-ontpolderaars die stellen dat Scheldewater Hedwige zal vervuilen.

NIEUW-NAMEN - Richard Bleijenberg (77) uit Nieuw-Namen is een 'watermens' met een groot hart voor de Schelde. Op z’n zestiende ging hij er al garnalen vissen. Hij heeft de Schelde door de industrie zien vervuilen en na vele acties 'weer proper zien worden'. "Het stoort mij daarom zo dat anti-ontpolderaars beweren dat de Hedwigepolder na ontpoldering een depot van giftig slib zal worden."

Bleijenberg meent recht van spreken te hebben. Hij heeft zijn hele leven op en rond de Schelde gezworven, op het water en door het Verdronken Land van Saeftinghe. Hij heeft als gids duizenden en duizenden mensen kennis laten maken met het grootste brakwaterschor van West-Europa. "Ik nam mijn kinderen er ook altijd mee naar toe, toen ze klein waren. We gingen nooit op vakantie, maar naar Saeftinghe, een paradijs, als je het mij vraagt." In 1952 begon hij als knechtje van zestien jaar op de garnalenschuit van Stef Praet, de Kieldrecht 2. "Er waren dagen dat we driehonderd kilo garnalen op de wal zetten in Doel." In de Westerschelde zaten in die tijd nog meer dan driehonderd zeehonden. Tot de industrie in de jaren zestig en zeventig opkwam, in in zowel Antwerpen als Zeeland. "De zeehonden waren op een gegeven moment allemaal verdwenen", weet Bleijenberg.

"Mijn zonen vingen laatst veertig kilo garnalen op de Schelde, hoe lang geleden is dat niet?"

Als een volleerd actievoeder trok hij ten strijde tegen de vervuiling door de industrie. Meer mensen maakten zich er druk om, wat in 1990 uitliep op een mars langs de Schelde, van Breskens tot de bron in het noord-Franse Gouy. Bleijenberg: "Honderden mensen hebben daaraan meegedaan en het heeft effect gehad. De Schelde is terug veel properder geworden. Je ziet het aan de zeehonden. Je ziet het terug in de garnalenvangsten. Mijn zonen zijn laatst nog wezen vissen. Ze kwamen met veertig kilo mooie garnalen terug en een kilo verse spiering. Hoe lang geleden is dat wel?"

Anti-ontpolderaars mogen daarom van Bleijenberg alles uit de kast halen om ontpoldering van de Hedwigepolder tegen te gaan. Ze moeten echter, vindt hij, niet aankomen met het argument dat de Hedwigepolder na ontpoldering zal vervuilen. "Zij ontkennen gewoonweg wat er door anderen in de loop der jaren is bereikt om de Schelde weer zuiver te krijgen." In een uitgebreide reactie op het Rijksplan voor ontpoldering van de Hedwigepolder geeft het actiecomité Redt Onze Polders onder meer aan: 'De vervuiling in water in oplossing en ook in zwevende stof is nog altijd boven het maximum toelaatbaar risico'. Bleijenberg stelt daartegenover: "Tot in Temse, ver de Schelde op, zijn al bruinvissen gezien."

Door Harmen van der Werf