2002.03.09 BN De Stem: In elke schouw een kauw

Geschreven door RtC

NIEUW-NAMEN - Het schoorsteenvegergilde heeft er de handen vol aan: kauwennesten. Deze kraaiachtigen hebben de vervelende gewoonte hun nesten te bouwen in schoorstenen, met een slecht trekkende schouw of zelfs schoorsteenbranden tot gevolg.

De inwoners van Nieuw-Namen lijden onder de aanwezigheid van kauwen. De vogels bouwen nesten in de schoorstenen. Foto Wim Kooyman

Inwoners van Nieuw-Namen vinden zelfs dat ze geterroriseerd worden door de zwarte vogels. "In elke schouw zit een kauw." René van Roeijen kan erover meepraten. Uit zijn schoorsteen haalde aannemer A. de Munter maar liefst vijf vuilniszakken nestmateriaal, voornamelijk takken in alle soorten en maten, gedroogde paardenvijgen en schapenwol. Ook de regenpijp en de dakgoten zaten helemaal verstopt. Ook bij van Roeijens buurvrouw moest De Munter eraan te pas komen om de schoorsteen leeg te halen en zo zijn er nog veel meer adressen. Van Roeijen: "Het is niet leuk meer, er vliegen hier echt massa's kauwen rond en ze vliegen af en aan met nestmateriaal. Aan de rekening die ik van de aannemer nog moet krijgen, durf ik niet eens te denken."

Lucratief

Aannemer De Munter heeft er een lucratieve bezigheid bij. "Voor de klanten maken we nu matjes van gaas die ze op de schoorsteen kunnen leggen. Dat helpt. Het leeghalen van die schouwen is nog niet zo makkelijk. Wij doen dat met een rijf, maar dan moet je oppassen dat die takken niet naar beneden vallen, want dan kun je er nooit meer bij." Ook schoorsteenveger H. de Groot van Peters Cleaning in Terneuzen spreekt van een ware plaag. "We hebben het laatste seizoen dertig procent meer gevallen van verstopte schoorstenen door kauwennesten gezien. Levensgevaarlijk! Soms is het zo erg dat we behalve vele vuilniszakken nestmateriaal ook hele bergen compost uit de schoorsteen halen, dat komt door heel oude nesten. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als bewoners hun open haard eens lekker hoog opstoken." De Hulster brandweercommandant A. der Weduwe bevestigt het gevaar van schoorsteenbranden door kauwennesten, maar zegt dat hij er de laatste jaren niet voor heeft moeten uitrukken. Richard Bleijenberg, erelid van De Nachtegaal in Nieuw-Namen, voorspelde de opmars van de kauw al. Volgens Bleijenberg richten de kauwen meer schade aan dan alleen aan het rookkanaal.

Tortelduiven

"De laatste vijf jaar terroriseert de kauw ons dorp en de broedvogels. We hadden vijf jaar geleden nog tien paartjes Europese tortelduiven. Ook sperwers zie je niet meer. De huismus en de huiszwaluw zijn al helemaal verdwenen."

Van onze verslaggeefster