2014.08.27 Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland: Archeologie dagrapport

Geschreven door RtC

SCEZ    Archeologie

Looierssingel 2                                                                             

4331 NK Middelburg

Tel. 0118-670870; Fax 0118-670880; E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dagrapport

Gemeente: Hulst     Plaats: Emmadorp     Locatie: Verdronken Land van Saeftinghe

Rapporteur: drs. J. (Hans) Jongepier (SCEZ)

Datum: 27 augustus 2014

Aanwezig: R. Bleijenberg, C. Reel-terrijn, F. Mol (Rijkswaterstaat), J. Jongepier

Weersomstandigheden: Droog en zonnig; zwakke oostenwind; ca. 21°

Aanvang werk: 9.15 uur                      Einde werk: 14.00 uur (excl. reistijden van 2 x 75 minuten)

Bezoek: de heer A. Ivens

Werkzaamheden en aanleiding:

Archeologische waarnemingen na eerdere vondstmeldingen door de heren Bleijenberg en Reel-terrijn van vuurstenen voorwerpen langs de laagwaterlijn in het Verdronken Land van Saeftinghe. In de afgelopen twee jaar zijn door beide heren meer dan 520 stuks vuursteen verzameld en het was van het grootste belang zo veel mogelijk informatie omtrent de vondstomstandigheden te vergaren, voordat de restanten van de Steentijdkampementen mogelijk op korte termijn zouden wegspoelen. Het was geen extreem laag tij (2.11 –NAP), zodat niet alle vondstlocaties konden worden onderzocht, maar er kon op een plek, die iets hoger ligt en waar al eerder in de directe omgeving ervan vrij veel vuursteen was aangetroffen (steentijdveld 4), gedurende een uur voorzichtig met twee schoppen worden geschaafd. Ook is gebruik gemaakt van een ronde zeef met een maaswijdte van 1 mm.

Resultaten en interpretatie:

Van een oppervlakte van circa 1,5 m2  in steentijdveld 4 zijn in totaal 54 stuks vuursteen verzameld. Op typologische gronden dateren ze uit het vroeg-Mesolithicum, ongeveer 7000-7500 voor Christus. Onder het vondstmateriaal bevonden zich vrijwel geen werktuigen: slechts één licht geretoucheerde kling en een kerntje. Voor het overige betrof het debitagemateriaal (afslagen; sommige zeer klein). Het is duidelijk dat hier ter plekke vuursteen is (voor)bewerkt. Het doel van het gebruik van de zeef was om zeer klein debitagemateriaal op te sporen, maar dat is op de zeef niet aangetroffen. De vondsten bevonden zich in situ in donkerbruin pleistoceen zand, waarschijnlijk de inspoelingslaag van een podzolbodem.

Afspraken:

Een bezoeker, de heer Ivens, deelde rapporteur mede dat hij in het verleden mogelijke paalsporen had waargenomen in de omgeving van de vuursteenvindplaatsen. Hiervan heeft hij foto’s gemaakt en hij heeft toegezegd dat hij er één of enkele naar rapporteur doorstuurt.