2001.04.03 BN De Stem: 'Saeftinghe is gevaar voor de volksgezondheid'

Geschreven door RtC

EMMADORP - In verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer is het Verdronken Land van Saeftinghe voor het publiek afgesloten.

Volgens beheerder J. Neve van Saeftinghe loopt er op dit moment weliswaar geen rundvee in het natuurgebied, maar zijn de dijken wel afgesloten omdat er schapen grazen. "En die beesten mogen niet vervoerd worden. Als de dijk is afgesloten kun je niet in Saeftinghe komen. Bovendien willen we geen enkel risico nemen en hebben we besloten om het hele natuurgebied af te sluiten. Saeftinghe is veel te kwetsbaar, bezoekers komen van heinde en ver en je weet niet of ze het mond- en klauwzeer virus het gebied in kunnen brengen." Volgens voormalig Saeftinghegids Richard Bleijenberg heeft het echter geen enkele zin om het natuurgebied af te sluiten. "Ik vraag me af waar beheerder Het Zeeuwse Landschap nu eigenlijk mee bezig is. Denken ze nu echt dat bezoekers het virus overbrengen. Het zou beter zijn als ze eens oog hadden voor de grote aantallen zilvermeeuwen in het gebied. Zij zijn in staat om besmet vlees te verspreiden. Het zijn de ratten van de lucht. Ik durf te stellen dat Saeftinghe een gevaar voor de volksgezondheid is." Bleijenberg schat dat er op dit moment minstens tienduizend paar zilvermeeuwen aanwezig zijn in het natuurgebied. De laatste jaren is het aantal explosief gegroeid. "De meeuwen voeden zich met vleesafval dat ze oppikken op vuilnisbelten of bij slachthuizen. In België ligt dat gewoon in de open lucht. Zo sjouwen ze de bacteriën mee het natuurgebied in vanwaar het weer verder verspreid kan worden. Zo vraag je natuurlijk om verspreiding van besmettelijke veeziekten. In het verleden heb ik al meer gewaarschuwd voor het overbrengen van varkenspest door de meeuwen. En nu moet je het zeker niet uitsluiten dat het mond- en klauwzeer virus overgebracht kan worden. Je kunt toch niet ongestraft duizenden kilo's rottend vlees in de open natuur neersmijten."

Eieren prikken

Er is maar één oplossing voor het probleem, stelt Bleijenberg. "Ik wil als vrijwilliger het gebied ingaan en de eieren van de zilvermeeuwen onvruchtbaar maken. De meeste nesten hebben drie eieren. Je prikt er twee van lek, zodat de meeuw doorgaat met broeden, want prik je ze allemaal, dan begint hij een nieuw nest. Hadden we dat maar al eerder gedaan, dan hadden we nu niet met dit probleem gezeten." Bleijenberg zegt door te gaan met het wijzen op het gevaar dat Saeftinghe vormt voor de volksgezondheid. "Zeker nu weer, nu het mond- en klauwzeervirus om zich heen grijpt. Dat heb ik vorige week ook nog tegen het college van B en W van Hulst gezegd. De mensen moeten bewust zijn van de gevaren die er in Saeftinghe loeren. Ik ben nu eenmaal geen zwijger."

Van onze verslaggever