1999.10.04 Provinciale Zeeuwse Courant: Inzet natuurgids Bleijenberg beloond

Geschreven door RtC

HULST - Natuurgids Richard Bleijenberg uit Nieuw-Namen heeft de Houtvester van Schermbeekprijs  gekregen, de vrijwilligersprijs van de regio West-Brabant/Deltagebied van Staatsbosbeheer. Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange inzet als gids in het Land van Saeftinghe en als beheerder van de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen.

De Houtvester van Schermbeekprijs, genoemd naar één van de grondleggers van het latere Staatsbosbeheer, werd zaterdag uitgereikt tijdens de ontmoetingsdag voor vrijwilligers van Staatsbosbeheer, die dit jaar in Hulst werd gehouden. "Dit is de kroon op mijn werk", zei Bleijenberg, nadat hij de bij de prijs behorende wisseltrofee en oorkonde in ontvangst had genomen. "Het gidsen komt bij mij recht uit het hart. Het is een roeping om mensen de natuur te laten zien. Tijdens een excursie wijs ik de mensen altijd op de kleine dingen. Als je dat leert zien, ben je volgens mij een rijk mens." Bleijenberg was één van de drie kandidaten die waren voorgedragen door de boswachters van Staatsbosbeheer uit de regio West-Brabant/Deltagebied. De andere genomineerden kwamen ook uit Zeeland: Cees Riemslag,  die jarenlang als boswachter heeft gewerkt in de Braakman, en het gezamenlijke gidsenkorps van Schouwen-Duiveland. Naast een bedrag van vijfhonderd gulden bestaat de prijs uit een beheersmaatregel ter waarde van vijfduizend gulden, die Bleijenberg mag laten uitvoeren in een gebied van Staatsbosbeheer.

Welletjes

"Met deze prijs in mijn bezit kan ik volgend jaar met een gerust hart stoppen als gids", zei Bleijenberg na de prijsuitreiking. "Ik stop op m’n hoogtepunt, als een wielrenner die nog een koers kan winnen. Ik loop nu al zo’n 53 jaar door Saeftinghe en het is zo langzamerhand welletjes geweest. Tot het laatst zal ik m’n excursies met humor gepaard laten gaan. Dat hoort gewoon bij mij."

Gids Richard Bleijenberg toont de wisseltrofee die bij de Houtvester van Schermbeekprijs hoort. Foto Peter Nicolai

Door Jean-Lou de Gucht