1996.07.30 BN De Stem: 'Saeftinghe moet vriendelijker'

Geschreven door RtC

Gids Richard Bleijenberg uit Nieuw-Namen pleit voor weghalen prikkeldraad

EMMADORP - Als de natuur- en milieulobby een gunstig klimaat wil scheppen om de ontpolderingsplannen er door te jagen, dan moet men eerst het dubbele prikkeldraad maar eens rond het natuurgebied Saeftinghe weghalen. "Want hoe kun je zo’n een plan verkopen als het publiek ziet dat alle natuur meteen worden afgezet met prikkeldraad," stelt Saeftinghegids Richard Bleijenberg uit Nieuw-Namen.  

Volgens Bleijenberg wordt te veel gehoor gegeven aan de roep van de natuurbeschermers. Die bang zijn dat de vogels in het gebied worden opgejaagd en willen dus zo weinig mogelijk pottenkijkers. Maar volgens Bleijenberg valt dat reuze mee. "De meeste mensen denken dat Saeftinghe alleen uit vogels bestaat, maar die vogels zijn maar een klein onderdeel. Saeftinghe is veel meer. Dat is een stuk geschiedenis. Jaarlijks leid ik zo’n vijftienhonderd bezoekers rond door Saeftinghe en die mensen komen heus niet voor de vogels is mijn ervaring. Ze komen vooral om te genieten van het wijdse landschap."

Observatiehutten

Bleijenberg is er geen voortsander van om iedereen maar door het natuurgebied te laten lopen. "Maar ook vanaf de dijk kun je van het gebied genieten. Als er tenminste geen prikkeldraad stond. Nu is er een plan om vogelobservatiehutten te bouwen. Maar ook die zullen wel weer voorbehouden blijven voor een selecte groep vogelkenners. Nee, wat er moet gebeuren is Saeftinghe wat vriendelijker maken voor de gewone man. Dat betekent de prikkeldraad weghalen en verspreid over de acht kilometer lange dijk een stuk of vier banken plaatsen," aldus Bleijenberg, die zegt dat het overgrote deel van de Saeftinghegidsen zijn mening deelt.

Sympathie

Bleijenberg wijst erop dat tegenwoordig in Nederland een beleid wordt gevoerd dat de natuur aan de mensen getoond moet worden. "Ik zag laatst op televisie Prins Bernhard prikkeldraad doorknippen en Ed Nijpels de palen op een hoop gooien. Welnu, dat moet ook met Saeftinghe gebeuren. Dat is de manier om een natuurgebied naar buiten toe te verkopen, om sympathie te oogsten." Het ziet er inmiddels niet naar uit dat de Saeftinghegids uit Nieuw-Namen snel zijn zin zal krijgen. Het prikkeldraad is er tien jaar geleden gekomen als gevolg van een overeenkomst tussen Het Zeeuwse Landschap en het Waterschap Hulster Ambacht. Bleijenberg heeft de kwestie al verschillende keren aangekaart, maar dan wordt telkens die overeenkomst weer boven tafel gehaald.

Van onze verslaggever