1992.07.25 Toerist kan schuilen bij slecht weer

Geschreven door RtC

Saeftinghe krijgt informatiecentrum op een schip

EMMAHAVEN - Jaarlijks maken duizenden mensen een tocht onder leiding van een gids van ‘Het Zeeuwse Landschap’ door het prachtige natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe; tot nu toe starten deze excursies bij het café ‘Her Verdronken Land’ in Emmahaven. Vanaf deze verzamelplaats begeleidt de gids zijn gezelschap eerst tot op de dijk, waar een prachtig uitzicht is over het 3500 hectare schorren- en slikkengebied.

Vanaf volgend jaar gaat daar verandering in komen. Saeftinghe krijgt dan een eigen informatiecentrum. Aanvankelijk gingen er stemmen op om zo’n centrum te bouwen aan de landzijde bij de zeedijk of boven op de dijk. Dat plan ging niet door. Dat zou de omgeving kunnen verstoren. Nu komt er volgend voorjaar een schip te liggen, 75 meter in het schorrengebied, vanaf de zeedijk te bereiken. Saeftinghe-gids en streekdeskundige Richard Bleijenberg meldt dat er met deskundige hulp een keuze is gemaakt uit een aanbod van drie schepen. "Het bestuur van de stichting Het Zeeuwse Landschap is met de provincie rond tafel gaan zitten om de knoop financieel door te hakken. Volgend voorjaar, tijdens de voorjaarsstormen die gepaard gaan met extreme hoge waterstanden in Saeftinghe, willen we het schip naar zijn plaats varen. Ik zou dat graag zelf willen doen. Ik was vroeger immers schipper op de Westerschelde. Het wordt geen eenvoudige klus om zo’n schip zover het gebied in te krijgen", aldus Bleijenberg.

Bleijenberg legt uit dat het drijvende infocentrum in het schor komt te liggen in de richting van de Graauwse Paal, ongeveer honderd meter van de dijkovergang verwijderd en zo’n 75 meter van de zeedijk bij Emmahaven.

Natuurgids Richard Bleijenberg: ‘Ik vaar de slechtwatervoorziening het liefst zelf het schorrengebied in’.

Van onze verslaggever