1991.02.04 Cultuurprijzen in Hulst uitgereikt

Geschreven door RtC

HULST - Richard Bleijenberg uit Nieuw-Namen en Liet Smulders - Van der Wijst uit Hulst ontvingen zaterdag de cultuurprijzen voor 1989 en 1990. Zij kregen de prijzen uitgereikt tijdens een plechtige bijeenkomst op het stadhuis in Hulst. 

De heer Bleijenberg kreeg de waarderingsprijs voor zijn inzet voor de groeve van Nieuw-Namen en de aanmoedigingsprijs was voor galeriehoudster Liet Smulders van Galerie Esprit in Clinge. Burgemeester A Kessen reikte de prijzen uit, die bestaan uit een cheque van 500 gulden, een oorkonde met de motivering van de jury erop en het beeldje van de Vos Reynaerde. Wethouder van cultuur P. Weemaes sprak het welkomswoord en hield de aanwezigen voor, dat Hulst wel degelijk een aantal culturele hoogtepunten kent. Als hoogtepunten somde hij op: de structurele aansluiting bij het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, de verhoging van de subsidie voor het Uitgebeuren, het stimuleren van de amateurverenigingen, het goede functioneren van de culturele commissie, het gericht zijn op kwaliteit van culturele evenementen, de gemeentelijke bijdragen voor kleine kernen en het ‘cultuurminded’ zijn van het college van B en W. 

Burgemeester A. Kessen vertelde dat een stadje als Hulst, met veel cultuur-historische waarde, zich op alle fronten moet inzetten voor de cultuur. De culturele prijzen zijn een onderdeel van dit streefprogramma. Nu driemaal uitgereikt en aan drie verschillende disciplines: muziek, cultuurhistorie en beeldende kunst. "Beide prijswinnaars hebben een grote bijdrage geleverd aan de stad Hulst en zorgen voor een bekendheid tot ver buiten onze grenzen, iets wat mij erg aanspreekt", aldus Kessen.

Intermezzo

Voordat de beide feestelingen aan het woord kwamen, zorgden twee dwarsfluitisten, leerlingen van de Hulster Muziekschool, voor een muzikaal intermezzo. Richard Bleijenberg was diep onder de indruk van de onderscheiding en bedankte emotievol al diegenen die hem in al die jaren geholpen hadden. "Ik heb veel tijd en bovendien de wind in de zeilen. Voor mij hebben de pioniers, zoals meester Van der Heijden moeten vechten voor de zaak van het ‘roste zand van de Kauter’. Nu is de archeologische, geologische en biologische waarde van de Groeve bekend. Tienduizend mensen hebben de groeve bekeken en nu krijgen we alle medewerking". Dat hij op nog medewerking rekende, stak Bleijenberg niet weg. Hij overhandigde het college van B en W een nota ‘Mogelijke toekomst van de Kauter’. Een rapport waarin alle wensen zijn vastgelegd. Liet Smulders - Van der Wijst bekende dat de toekenning van de cultuurprijs voor haar een aangename verrassing was geweest. "Het runnen van een galerie, gespecialiseerd in hedendaagse kunst,  is een riskante onderneming. Samen met Heleen Hofstede heb ik geprobeerd de kunst te promoten in  Zeeuwsch-Vlaanderen. Een waardering als deze prijs zie ik dan ook als een hele eer en een aanmoediging om op de ingeslagen weg voort te gaan". De belangstelling voor de galerie blijkt groot te zijn. Er komen vooral vele mensen uit België en Noord-Nederland, die een dagje naar Hulst combineren met een kijkje in de galerie in Clinge. "Ik heb geleerd dat echte kunstliefhebbers best een paar kilometer om willen rijden om goede kunst te zien", aldus Liet Smulders, die alle aanwezigen uitnodigde om de openingen van exposities eens bij te wonen. "De drempelvrees is hoog, velen denken dat ze er niets van begrijpen of dat een galerie een verkoopruimte is. Dat is onjuist", stelde de galeriehoudster. In de zaal van het stadhuis waren schilderijen opgehangen en sculpturen en keramiek neergezet uit de galerie. Tevens waren er vitrines gevuld met voorwerpen van opgravingen in Nieuw-Namen.

Burgemeester Kessen overhandigt Liet Smulders - Van der Wijst de cultuurprijs 1990.

Rechts Richard Bleijenberg, die de cultuurprijs 1989 in ontvangst mocht nemen. FOTO WIM KOOYMAN

Van onze correspondente