1983.02.03 BN De Stem: ‘Invalide’ vogels vaak slachtoffer hoogspanningsdraad

Geschreven door RtC

NIEUW-NAMEN - De groepjes 'invalide' vogels die in het natuurgebied Saeftinghe kunnen worden aangetroffen zijn meestal slachtoffer van hoogspanningsdraden en niet van een schampschot uit een jachtgeweer.

Dat is de overtuiging van Saeftinghe-gids R. Bleijenberg uit Nieuw-Namen. Hij reageert daarmee op de publicatie van zijn collega G. van de Wiel in De Steltkluut (zie De Stem van gisteren). "Natuurlijk ben ik een groot tegenstander van de jacht", zegt Bleijenberg, "en het klopt dat de jacht schadelijk is voor dit natuurgebied. Maar je kunt de jagers natuurlijk niet alles in de schoenen schuiven". Volgens de natuurgids vliegen jaarlijks honderden ganzen tegen de hoogspanningsdraden in de omgeving van Doel. "Ze vliegen meestal met hoge snelheid en veel vogels zijn dan ook op slag dood, maar veel komen er ook in het Scheldewater terecht en zoeken een veilig heenkomen in de Saeftinghe." Hij heeft zelf een tiental waarnemingen gedaan van verschillende soorten, waaronder kolgans, rietgans en grauwe gans.

Paren

"Het is zelfs zo", zegt hij, "dat invalide vogels met elkaar paren en jonge ganzen in de Saeftinghe ter wereld brengen. Het is best mogelijk dat ook andere vogelsoorten slachtoffer worden van de draden en dan zien we eigenlijk dat Saeftinghe ook een vluchtplaats wordt voor gekwetste vogels." Bleijenberg denkt overigens dat de jacht niet uit Saeftinghe kan worden gebannen door druk uit te oefenen op bepaalde personen. "Je moet de jagers gewoon overtuigen dat ze fout zijn, met feiten en desnoods met voorbeelden. Afgelopen zomer had ik een jager bij het gezelschap van een excursie en al pratende raakte hij ervan overtuigd dat hij mis was. Ook deze winter heb ik nog met een jager gesproken, die zei zijn laatste eend in de Saeftinghe te hebben geschoten. Dus de mentaliteit is stilaan aan het veranderen." Een andere zaak is volgens hem de 650 hectare particulier schor, waar de eigenaar nog een keer of vier per jaar jaagt. "Maar dat loopt ook op een eind, want we zien in dit gebied een toenemende verwaarlozing van de jachtpaden en hutten". Na dertig jaar door het schor te hebben gelopen constateert Bleijenberg dat er de laatste jaren, en met name na de komst van het Zeeuws Landschap, in Saeftinghe veel ten goede veranderd is. "Maar ja, er spelen natuurlijk tegenstrijdige belangen en dat vraagt veel geduld en bijzonder veel begrip."

Een ‘invalide’ gans die volgens de Saeftinghe-gids Bleijenberg slachtoffer is geworden van de hoogspanningskabels. Foto Wim Kooyman

Van één onzer verslaggevers