1992.07.01 BN De Stem: Plan voor schip als educatief centrum voor ‘Saeftinghe’

Geschreven door RtC

EMMAHAVEN - De Stichting Het Zeeuwse Landschap wil in Het Verdronken Land van Saeftinghe een oud binnenvaartschip inrichten als educatief centrum en tentoonstellingsruimte. Het schip krijgt in de voormalige haven van de Emmapolder een vaste ligplaats. R. Willems, directeur van Het Zeeuwse Landschap, denkt dat zo'n 30.000 mensen per jaar het schip zullen bezoeken.

Het Zeeuwse Landschap loopt al enkele jaren rond met plannen om een buitendijks bezoekerscentrum op te zetten. De stichting ziet meer in een schip dan in een stenen gebouw. Willems verwacht dat voor de aanschaf en inrichting van een binnenvaartschip (‘een oude Kempenaar of een ander type dat vroeger in Emmahaven te zien was’) drie tot vier ton nodig is. De eerste gesprekken met vertegenwoordigers van Provincie en Rijk hebben de directeur moed gegeven. Maar de stichting zal ook particulieren warm moeten maken om de financiering rond te krijgen. Het Zeeuwse Landschap heeft contacten met verschillende kandidaat-sponsors maar Willems durft nog niet te voorspellen wanneer de stichting daadwerkelijk een vaartuig kan aankopen. “Als ik nu een datum noem, worden er verwachtingen gewekt. De ervaring heeft geleerd dat het verwezenlijken van leuke ideeën tijd kost. Laat ik daarom alleen zeggen dat we dit zomerseizoen nog geen bezoekers zullen kunnen ontvangen.” In het schip zullen niet alleen tentoonstellingen over flora en fauna uit Saeftinghe te bezichtigen zijn. Willems: “Het is de bedoeling dat op moderne wijze informatie wordt verstrekt. Via films en diaseries, waarvoor een speciaal zaaltje komt, komen mensen ook alles te weten over bijvoorbeeld de beweiding en de effecten daarvan op het schor.”

Schapen

De Schapenhouderij Saeftinghe heeft overigens enige tijd terug een aantal schapen afgestoten, omdat arbeid en economische rentabiliteit niet met elkaar in overeenstemming waren te brengen. Willems is echter niet bang dat de diversiteit en het aantal planten en dieren zullen afnemen doordat de schorren in Het Verdronken Land door minder schapen worden begraasd. Volgens Willems wordt de veestapel van de schapenhouderij in de toekomst weer uitgebreid, ook al omdat Het Zeeuwse Landschap naarstig zoekt naar wegen voor meer financiële ondersteuning van het bedrijf.

Van onze verslaggever