Print deze pagina

2015.04.17 Provinciaal Zeeuwse Courant, Zeeuws-Vlaanderen: Groeve blijft pareltje voor Staatsbosbeheer

Geschreven door RtC

Richard Bleijenberg vraagt aandacht voor 'verslonzing' van Van der Heijden Groeve in Nieuw-Namen.

NIEUW-NAMEN - De Meester van der Heijden Groeve is een van de weinige plekken ter wereld waar miljoenen jaren oude aardlagen aan de oppervlakte komen en in een oogopslag voor iedereen te zien zijn. Staatsbosbeheer heeft de groeve vier jaar geleden verder blootgelegd en voor iedereen toegankelijk gemaakt door de aanleg van lange vlonderbruggen.

Richard Bleijenberg vreest dat de investering van ruim een miljoen euro, voor een belangrijk deel gefinancierd door de Europese Gemeenschap, weggegooid geld is. Staatsbosbeheer doet zijn naam weinig eer aan door het beheer van de groeve te laten versloffen, vindt de voormalig beheerder van de groeve. Het verdriet hem dat Staatsbosbeheer zich minder laat zien in de groeve en minder aan onderhoud doet. Hij wijst met angst en beven naar een knik in de groevewand. Een storm, boomwortels of illegale bezoekers zouden er voor kunnen zorgen dat een deel van de wand instort, meldt hij. Boswachter Peter Maas kan de zorgen van Bleijenberg gedeeltelijk wegnemen. Staatsbosbeheer heeft het natuurmonument niet voor niets opgeknapt en ziet de groeve nog steeds als een 'pareltje' in het beheersgebied. De groeve is voor de organisatie 'één van de belangrijkste gebieden om mensen te ontvangen', meldt Maas. Maar de boswachter is de eerste om te bekennen dat de groeve momenteel niet helemaal de aandacht krijgt die ze verdient. 

De reorganisatie bij de beheersorganisatie is de voornaamste oorzaak. Zeeuws-Vlaanderen heeft sinds eind vorig jaar geen eigen boswachter en de bezuinigingen nopen Staatsbosbeheer ook een wat 'extensiever' beheer. Maar tot overwoekering van de groeve of verwaarlozing van onderhoud mag en zal dat niet leiden, stelt Maas, die tegenwoordig de flora en fauna in heel Zeeland inventariseert. "We moeten zuinig zijn met de beperkte middelen die ons ten dienste staan. Maar als de toegankelijkheid in het geding komt of picknickbankjes stuk zijn, ondernemen we natuurlijk actie." Hij kondigt aan dat de organisatie in de loop van dit jaar weer een nieuwe boswachter voor Zeeuws-Vlaanderen aanstelt. Maas is blij dat ernstig vandalisme, zoals op de speelweide in het Braakmanbos onlangs, de groeve bespaard is gebleven. Ook omdat Bleijenberg tot nu toe crossers en anderen met kwaadaardige bedoelingen de groeve uitwerkte. "We zijn blij dat Richard nog steeds een oogje in het zeil houdt."

Richard Bleijenberg voor een knik in de groevewand. Hij is bang dat de wand op die plek instort. "Er moet wat gebeuren voor het te laat is." Foto Camile Schelstraete

Door René Hoonhorst