Print deze pagina

1987 BN De Stem: Gif Walsoorden

Geschreven door RtC

Lezers reageren op DE STEM

HET GIF in de haven van Walsoorden heeft de laatste tijd veel stof doen opwaaien. Deze week beweert burgemeester Kessen dat dit afkomstig is uit de Schelde. Deze mening wil ik graag met hem delen. Zelf ben in vanaf 1952 op deze rivier actief geweest. Ik begon als vissersknecht, sleepbootmatroos en eindigde als schipper. Als men in 1952 de rivier biologisch bekeek, dus men had aandacht voor al wat er leefde, dan bemerk je nu vlug dat al het leven afwaarts van Walsoorden weg is. Ik bedoel in het water. Ansjovis, spiering, garnaal, tot zelfs mosselzaad werd er gevist op de turfbanken voor ’t land van Saeftinghe. De grote groepen zeehonden, ze zijn allemaal van onze rivier verdwenen. Nooit heb ik daar iemand zich druk om weten maken. "Het zal mijn tijd wel duren", was het gezegde bij de mensen die zagen dat er wat gaande was.

De grote industrie kwam langs beide Belgische oevers van de Schelde en stopte bij de grens. Begin de jaren zestig was dit een bekend beeld. Het graven van afvoerleidingen was te zien vanaf de rivier. Deze werd gegraven en onder de laagwaterlijn zo’n twee à drie meter weggestopt onder het laagwaterpeil. De leiding was op sommige plaatsten voorzien van een dikke glazuurlaag aan de binnenkant. Je kunt zelf wel raden waarom. Toch werd dat toegestaan en mocht men Scheldewater gebruiken voor koelsystemen en dat werd wettelijk toegelaten. Niemand maakt een fout. De wet was of is nog zo. Zelf heb ik ervaren dat bij de breuk in de afvoerpijp de smerige brei de Schelde in liep. In Antwerpen is men er zich van bewust dat wat men in de Schelde loost de weg naar de Noordzee wel zal vinden. Dat is wel zo bij de Rijn, omdat dat een eenrichtingsstroom is. We hebben het kunnen zien in het voorjaar met de giflozing in Zwitserland. In Antwerpen spuwt men afval, dat is bekend. Het meest gedurfde is het zware zuur en rotzooi afvoeren naar de Noordzee. De 'Watsy-tanker' is zo’n schip. Dat zie je ieder twaalf uur een vracht troep naar de zee brengen, want daar is nog plaats genoeg! Eén zaak is zeker: het gif bezinkt op de Scheldebodem, het wordt gestort aan boei 63, op 1000 meter van Walsoorden. Zo een baggerschip vervoert 3000 kubieke meter zand, tien ladingen per 24 uur. Leg dat eens op de Markt in Hulst! Het zand blijft niet liggen aan boei 63, dat is inmiddels al duidelijk. De volgende drempel is Hansweert en dat gaat dan weer naar Ossenisse. Als het alleen bij zand bleef, dan was het een goede zaak, want zo blijft het werk voortduren. Maar als men durft zeggen dat gif in Walsoorden afkomstig zou zijn van Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen, dan kan ik mij daar aan ergeren. Ik geef de burgemeester van Hontenisse deze keer gelijk. Ik zou Smit-Kroes durven vragen om Michiel de Ruyter, die met een waarschuwende blik over de Noordzee kijkt en met twee kanonnen daar op de kade van Vlissingen staat, om te draaien richting Antwerpen, want daar komt veel rotzooi vandaan.

Tot slot nog dit: ik ben een gelukkig mens als er een bewustwordingsproces op gang komt. Ieder ziet het gevaar dat ons milieu bedreigt. Luister zondagmorgen 21 juni naar Vroege Vogels op de Vara. Het gaat dan over onze bedreigde Westerschelde.

R. Bleijenberg, Nieuw-Namen