Print deze pagina

1984.06 Pleistocene groeve: ’n geologisch wonder

Geschreven door RtC

Nieuw-Namen, in Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen, bezit een bezienswaardigheid van formaat: de Pleistocene groeve. Het is de enige plaats in Nederland waar een oeroude laag als deze aan de oppervlakte zichtbaar is. De Pleistocene laag is circa anderhalf miljoen jaar oud.

Het bestaan van deze groeve was reeds jaren bekend en in feite was het een doorn in het oog van de geologen dat zij nog niet blootgelegd was. Vorig jaar dan konden de leden van de oudheidkundige kring en de lokale vogelwacht eindelijk aan de slag. Met engelengeduld staken de vrijwilligers de spade in de grond, behoedzaam om maar niets te beschadigen. Dit voorjaar werd de Pleistocene groeve opengesteld voor het publiek. Niet minder dan duizend geïnteresseerden aanschouwden het natuurwonder tijdens de openingsdag.

De groeve met de steenoude aardlagen kan slechts onder geleide worden bezocht. Zij ligt op een heuvelrug, plaatselijk bekend als de Kauter. Een rondleiding duurt ongeveer een half uur. Om een afspraak met de rondleider Richard Bleijenberg te maken, kan men bellen: 01144-384.