2011.01.20 Zie Zeeland.nl: Start graafwerkzaamheden Meester van der Heijdengroeve

Geschreven door RtC

In opdracht van de Provincie Zeeland start aannemer Sagro met de eerste werkzaamheden van het afgraven van het stortmateriaal in de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw Namen. Tot eind maart rijden vrachtwagens op en aan om het puin af te voeren. Deze werkzaamheden zijn nodig om de 17e eeuwse zandgroeve in te richten als aardkundig monument. Dit gebeurt volgens het plan van Staatsbosbeheer. Naar verwachting is de groeve in mei 2011 open voor publiek.

Door het afgraven van het stortmateriaal worden de miljoen jaar oude aardlagen zichtbaar. De oudste aardlaag is het Plioceen en tot drie miljoen jaar oud. Daarbovenop volgt de Pleistoceen aardlaag, tot 12.000 jaar oud. Deze aardlagen komen overeen met geologische tijdvakken. Doordat de groeve een aantal meters lager ligt dan het direct omliggende gebied, zijn na het afgraven de steile wanden goed zichtbaar. De aannemer houdt direct omwonenden op de hoogte van de werkzaamheden.

Inrichting

De verdere inrichting gebeurt volgens het plan van Staatsbosbeheer. Zo komt er een wandelroute met informatieborden, een loopbrug en een uitkijkplateau. Dit zorgt ervoor dat bezoekers de geologische geschiedenis van de groeve naar verwachting in mei kunnen beleven.

Financiering

De opknapbeurt is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, de gemeente Hulst, Staatsbosbeheer en Europa. Het geld komt uit Europese subsidie op basis van het programma plattelandsontwikkeling.

Nieuws in beeld editie Zeeuws-Vlaanderen