2012.09.27 BN De Stem: 'Hier stond in de oorlog een Duitse soldaat op wacht bij de grenspaal'

Geschreven door RtC

NIEUW-NAMEN - "Ik weet nog dat hier in de oorlog bij de grenspaal een Duitse soldaat op wacht stond. Hier liep een landweggetje, een smokkelpaadje, van de Hulsterloostraat naar de Koningsdijk."

Richard Bleijenberg legt bij de Koningsdijk op de grens van Nieuw-Namen en Kieldrecht met een schop een oude grenspaal bloot die al decennia onder de grond zit. Foto Camile Schelstraete

Uitgerekend op die plek steekt Richard Bleijenberg zijn schop in de grond. Pal naast een provisorische afrit naar het lager gelegen weiland. Binnen twintig seconden stuit hij op iets hards in de bodem. En jawel hoor, even later legt hij de kop van een arduinen 'grensgeval' bloot. "Zie, wat ik hier vind." Eenzelfde saaie grijze stomp als even verderop nog open bloot aan de Smetstraat staat. Het is een voet van een ijzeren paal. Of een grenssteen, zoals er sinds 1843 bijna vierhonderd langs de grens tussen Nederland en België zijn geplaatst. "En zo stonden er hier langs wat nu een vers geasfalteerd fietspad is nog een paar. Maar ze zijn allemaal verdwenen. Wat mij betreft halen we die terug, zodat we de grens zichtbaar maken." Die scheidslijn tussen beide landen speelt nog altijd een rol, zo leert bijvoorbeeld het dossier Hedwigepolder. "Daar zie je in het landschap wat de grens betekent." Herplaatsen van de grenstekens langs de Koningsdijk tussen Nieuw-Namen en Clinge past wat Bleijenberg betreft in het streven de regionale historie weer levend te maken. "Wat met de Staats-Spaanse Linies kan, mag ook met 'die oude wegel' (het landweggetje onder aan de groeve)", stelt hij.

Door Henk Boot