2008.04.29 Zeeuws Museum, Bericht nummer - 26365: Koningin opent tentoonstelling 250 Jaar PZC bij Zeeuws Museum

Geschreven door RtC

MIDDELBURG - Hare Majesteit de Koningin is vrijdagmiddag 30 mei aanwezig bij start van de viering van het 250-jarig bestaan van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Zij opent de jubileumtentoonstelling 250 Jaar PZC. De installatie van de portretten van de twaalf bekende Zeeuwen, gemaakt door de fotograaf Martine Stig, hangen aan de gevel, boven de ingang van het Zeeuws Museum.

Door het hele Zeeuws Museum kunnen interviews met hun verhalen worden beluisterd die gemaakt zijn door Jan van Damme en Ondine van der Vleuten (PZC). Vrijdag 30 mei start de installatie 250 Jaar PZC bij het Zeeuws Museum op het Abdijplein in Middelburg. Daar begint ook het project Vertel uw verhaal dat alle Zeeuwen uitnodigt hun verhaal over Zeeland aan de krant te vertellen. Twaalf Zeeuwen, die een speciale band met de provincie hebben, vertellen hún levensverhaal. Minister-president Jan Peter Balkenende, miss Zeeland Sanne de Regt, sterrenkok Sergio Herman, weervrouw Marjon de Hond, natuurgids en beheerder van de geologische groeve Nieuw Namen Richard Bleijenberg, de jonge filmer Job te Veldhuis, zakenvrouw Scarlett Kwekkeboom, overledene van de ramp in 1953 Ineke van Dijke, voetballer Willem van Hanegem, theatermaker Nel Lekatompessy, de zanger van Bløf Paskal Jakobsen en dominee Klaas Hendrikse hebben hun medewerking verleend. Vooraf aan de opening van de tentoonstelling vindt een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Middelburg plaats. De Koningin neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek PZC 250 jaar in ontvangst. In dit boek zijn artikelen uit 250 jaargangen PZC opgenomen.

Geschiedenis

Woensdag 3 mei 1758 verscheen het eerste nummer van de Middelburgsche Courant. Na fusies en overnames is uit die krant de huidige Provinciale Zeeuwse Courant ontstaan. De afkorting PZC werd in 1973 voor het eerst in de kop van de krant opgenomen. Onder de letters gaan dag- en weekbladen schuil, die in de negentiende en twintigste eeuw elkaars concurrenten waren. De Vlissingsche Courant, de Breskensche Courant, de Goessche Courant, de Zierikzeesche Nieuwsbode. De PZC van vandaag, onderdeel van Koninklijke Wegener NV, verschijnt in vier edities in Zeeland en is ook te lezen via internet. De krant vervult een sterke regionale functie. Het fotowerk van Martine Stig is t/m 16 mei in de Kabinetten van de Vleeshal in Middelburg te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Zeeuws Museum.