2004.12.18 BN De Stem: Dit is een mijlpaal in ons bestaan

Geschreven door RtC

NIEUW-NAMEN - "Het winnen van het verenigingsklassement is al een prestatie op zich. Als je daarbij met 1605 inzendingen ook nog het hoogste aantal vogels ooit op Zeeuws-Vlaamse bodem geshowd als predicaat erbij krijgt, mag je terecht trots zijn" zegt secretaris Erik van den Branden van vogelvereniging de Nachtegaal uit Nieuw-Namen.

Aandacht voor de diverse vogels op de expositie van vogelvereniging De Nachtegaal in Nieuw-Namen. Foto Peter Nicolai

Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan kreeg de club de Zeeuwse districtskampioenschappen toegewezen. Vanaf donderdag tot en met vandaag is het gemeenschapscentrum de Kauter in Nieuw-Namen het domein van de vogelliefhebbers. De 154 inzenders, waaronder zeventien jeugdkwekers, showen een prachtige collectie vogels van divers pluimage.

Kwaliteit

Ook de kwaliteit liegt er niet om. De 25 keurmeesters waardeerden maar liefst veertig gevleugelde dieren met de topscore van 93 punten. Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst opende donderdagavond met het doorknippen van een lint de expositie. Districtsvoorzitter D. Verburg stak de Nachtegaal een extra pluim toe. "Dit is een mijlpaal in het bestaan van de club. Met een werkgroep van zo’n 25 personen uit een ledenbestand van 55 kwekers heeft de club er een fantastisch spektakel van gemaakt. Er is enorm veel zorg besteed aan de aankleding van de zaal en de verzorging van de vogels. De clubtitel geeft de show voor de Nachtegaal nog meer glans." Voor Van den Branden kwam de eerste plaats in het verenigingsklassement niet als een verrassing. "Onze leden draaien werkelijk een topseizoen. Op diverse regionale tentoonstellingen behaalden ze al fantastische resultaten." Gisteravond was er ook nog een drukbezochte jubileumreceptie. Hierbij werd Richard Bleijenberg van de Nachtegaal in het zonnetje gezet vanwege zijn vijftigjarig lidmaatschap. In het verenigingsklassement streden de 22 deelnemende clubs om de Zeeuwse titel. De Nachtegaal kaapte de overwinning weg voor Zang en Kleur uit Kloosterzande. Als derde eindigde De Vogelvrienden uit Terneuzen. Het clubklassement van de Nachtegaal zelf werd gewonnen door Ivan de Meester. Vandaag kwetteren de vogels in de Kauter er vanaf 10.00 uur nog een dagje vrolijk op los. Tevens worden de prijzen van de show aan de bijna tweehonderd kampioenen uitgereikt.

Door Eddy de Witte