1999.07.08 BN De Stem: Bezoekerscentrum Saeftinghe - moeizame start vergeten

Geschreven door RtC

Keramiek - Expositie Richard Bleijenberg

Het bezoekerscentrum Saeftinghe gaat haar derde seizoen in. Het informatiecentrum van het Verdronken Land (eigendom van het Zeeuws Landschap) is moeizaam tot stand gekomen - de buurtbewoners verzetten zich tegen de komst van het centrum, maar draait volgens beheerder Diny de Putter reeds vanaf de start als een trein.

Alle excursies door Saeftinghe, het grootste buitendijkse schorrengebied van West-Europa, vertrekken nu vanuit het bezoekerscentrum, dat er van buiten uitziet als een ouderwetse boerderij. Buitenom de normale excursies worden er nu ook avondwandelingen gehouden en de zogenaamde IJskelderwandelingen (één van de drie hoofdgeulen van het Verdronken Land). Beide zijn ‘open excursies’. Ook nieuw zijn de ‘verjaardagspaden’, met als thema De Krab; bedoeld voor kinderen van de basisschool. Voor de iets groteren heeft men enkele speurtochten bedacht. Het bezoekerscentrum is een uitkomst voor diegenen die een barre - vaak urenlange - tocht door het Verdronken Land niet op kan brengen. Het centrum geeft een goed beeld van wat het grootste brakwatergebied van West-Europa te bieden heeft. De 3500 hectare schorren, slikken en geulen zijn op een aantal vierkante meters nagebootst (‘je loopt als het ware door het gebied’). De getijdenklok geeft de stand van het water aan (het getijdenverschil - zes tot zeven meter - is het grootste van Nederland). Verder worden er bodemvondsten tentoongesteld en wordt de legende van Saeftinghe uitgebeeld (de overstroming in 1570 zou het gevolg zijn van een vloek over de vier dorpen van de vruchtbare Heerlijkheid Saeftinghe). Flora en fauna worden uitgebreid belicht, echter ook culinair heeft het gebied enkele verrassingen in petto. Zo is er aandacht voor het pre-sale vlees (er wordt gegraasd op zoute gronden), lamsoor, zeekraal en asterhoning (van de zeeaster, die in het najaar in bloei staat), en niet te vergeten, de heksenborrel; een alcoholische versnapering, volgens een geheim recept gemaakt van jenever met zeealsem en uitsluitend verkrijgbaar bij het naburige café Het Verdronken Land.

Expositie

In het bezoekerscentrum is er met regelmaat ook aandacht voor kunst en cultuur. Zo is er tot half augustus een tentoonstelling te zien van keramiek van Richard Bleijenberg (één van onze beste gidsen). De Nieuw-Namer boetseerde uit klei onder meer een visserskop (zijn schoonvader) en verschillende heiligenbeelden. Steeds meer mensen weten het bezoekerscentrum te vinden. Diny de Putter is tevreden. "Het is inderdaad een schot in de roos geweest." 

In het bezoekerscentrum valt heel wat te zien.

Gids Richard Bleijenberg exposeert keramiek. Foto’s Peter Verdurmen

Van onze verslaggever