1984.06 Pleistocene groeve: ’n geologisch wonder

Nieuw-Namen, in Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen, bezit een bezienswaardigheid van formaat: de Pleistocene groeve. Het is de enige plaats in Nederland waar een oeroude laag als deze aan de oppervlakte zichtbaar is. De Pleistocene laag is circa anderhalf miljoen jaar oud.

Het bestaan van deze groeve was reeds jaren bekend en in feite was het een doorn in het oog van de geologen dat zij nog niet blootgelegd was. Vorig jaar dan konden de leden van de oudheidkundige kring en de lokale vogelwacht eindelijk aan de slag. Met engelengeduld staken de vrijwilligers de spade in de grond, behoedzaam om maar niets te beschadigen. Dit voorjaar werd de Pleistocene groeve opengesteld voor het publiek. Niet minder dan duizend geïnteresseerden aanschouwden het natuurwonder tijdens de openingsdag.

De groeve met de steenoude aardlagen kan slechts onder geleide worden bezocht. Zij ligt op een heuvelrug, plaatselijk bekend als de Kauter. Een rondleiding duurt ongeveer een half uur. Om een afspraak met de rondleider Richard Bleijenberg te maken, kan men bellen: 01144-384.

Laatst aangepast op vrijdag, 25 september 2015 19:36

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Het Weer

Partly Cloudy

0°C

Paal, Nederland

Partly Cloudy

Humidity: 69%

Wind: 16.09 km/h

  • 15 Dec 2018

    Rain And Snow 1°C -1°C

  • 16 Dec 2018

    Rain And Snow 7°C 1°C

Ga naar boven